Ostravská ZOO má nový pár největších holubů světa

29. říjen 2020  Redakce   Ostrava  324 zobrazení  443 slov

Zoologická zahrada v Ostravě se může pochlubit vzácným přírůstkem. Nyní v ní žije nový pár největších holubů světa.

Korunáč Sclaterův. Foto: ZOO Ostrava (P. Vlček)Korunáč Sclaterův. Foto: ZOO Ostrava (P. Vlček)

Ostravská zoologická zahrada s botanickým parkem se může pochlubit zajímavou novinkou. Výraznými a nepřehlédnutelnými obyvateli Voliéry Papua jsou bezesporu korunáči Sclaterovi, největší holubi světa.

Reklama

Po úhynu původního samce se samice dočkala nového partnera.

„Začátkem října byl do ostravské zoologické zahrady dovezen ze Zoo Kodaň roční samec korunáče Sclaterova, aby po úhynu původního samce vytvořil nový pár s tamní sedmiletou samicí,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková v tiskové zprávě.

„Tito největší holubi světa obývají Voliéru Papua, která je pro návštěvníky průchozí. Lidé tak mají možnost vstoupit a obdivovat pestrost a krásu i dalších ptačích obyvatel z bezprostřední blízkosti,“ zdůraznila Nováková.

„Spojení samice s novým partnerem proběhlo bez komplikací. Zpočátku byli oba ptáci umístěni v chovatelském zázemí, ve druhé polovině října pak byli vypuštěni i do venkovní voliéry,“ upřesnila mluvčí.

„Věříme, že spolu vytvoří harmonický pár a v budoucnu se začnou i rozmnožovat. Dospělosti dosahují korunáči již okolo 15. měsíce, takže v průběhu příštího roku bychom se mohli dočkat prvních mláďat,“ uvažovala Nováková.

Korunáč Sclaterův (Goura sclaterii) obývá suché i rozvodněné dešťové pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky 500 m na jihu ostrova Papua. Tito největší holubi světa dosahují délky až 75 cm a hmotnosti i přes 2,5 kg. Jejich nejvýraznějším znakem je vysoká řada peří, která se táhne po hlavě od čela až po týl a tvoří výraznou plochou korunu, která dala těmto ptákům i český název.

V Červeném seznamu (IUCN Red List) je korunáč Sclaterův veden v kategorii Near Threatened (blízko ohrožení). Domorodými obyvateli byl loven pro maso a ceněno bylo i jeho barevné peří. Když jej však začali ve velkém lovit i přistěhovalci, začaly jeho stavy v přírodě prudce klesat. Současně je ohrožen i úbytkem přirozeného prostředí (zejména těžbou dřeva a rozšiřováním plantáží palmy olejné). Podle odhadů čítá volně žijící populace 10 až 15 tisíc dospělých jedinců.


Reklama

Autor: Redakce



Hodnocení

Hodnocení: 4.25 hvězdiček / Hodnoceno: 8x