ZOO v Ostravě se věnuje chovu lemurů šedohlavých

13. listopad 2020  Redakce   Ostrava  187 zobrazení  529 slov

Ostravská zoologická zahrada chová celkem devět druhů lemurů. Všechny patří ve své domovině, tj. na Madagaskaru, k ohroženým.

Pár lemurů šedohlavých. Foto: E. Gombala, ZOO OstravaPár lemurů šedohlavých. Foto: E. Gombala, ZOO Ostrava

„Mnohé nejsou vzácné jen v přírodě, ale také v lidské péči, což je i případ lemurů šedohlavých. Jejich chovu se věnují pouze tři evropské zoologické zahrady, mezi nimi i Zoo Ostrava. Zde byl nedávno sestaven nový chovný pár,“ uvedla tisková mluvčí zoologické zahrady Šárka Nováková.

Reklama

Chov lemurů šedohlavých byl v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava zahájen na konci roku 2018, kdy byli v rámci mezinárodní spolupráce dovezeni dva samci z anglické Zoo Linton. V polovině října letošního roku byl ze stejné zoo přivezen pár těchto vzácných lemurů (tříletá samice a stejně starý samec).

"Abychom novému páru dopřáli klid na aklimatizaci a případné rozmnožování, bude prozatím chován v zázemí Pavilonu evoluce," upřesnila Nováková.

Lemur šedohlavý je chován pouze ve třech zoologických zahradách v Evropě. Kromě Ostravy je to již zmíněná Zoo Linton a pak francouzská Zoo Mulhouse. Pravidelně se však rozmnožují pouze v Zoo Linton.

Celková populace chovaná v lidské péči čítá sotva 20 jedinců, mezi nimiž navíc převládají samci.

"Nový pár v Zoo Ostrava je tak velikou nadějí pro posílení velmi skromné evropské, potažmo světové populace a zachování tohoto lemura pro příští generace,"
zdůraznila mluvčí.

Situace tohoto druhu ve volné přírodě není nijak příznivá, dle Červeného seznamu (UCN) je zařazen v kategorii „kriticky ohrožený“ (což je poslední kategorie před „vyhubený v přírodě“). Vyskytuje se v nízkých populačních hustotách v řídkých pásech tropického vlhkého nížinného lesa (do 500 m n. m.) na jihovýchodě Madagaskaru.

Počty lemurů šedohlavých se v přírodě pohybují v řádu stovek a vyskytují se pouze ve třech chráněných oblastech, které však tvoří pouhých 5 % původního habitatu tohoto druhu lemura.

Největší hrozbou pro jeho přežití je ztráta přirozeného prostředí kvůli zemědělství, těžbě dřeva a také lovu na maso. Ohroženi jsou však i povětrnostními vlivy – v roce 1997 například zdecimoval asi 50 % volně žijící populace silný cyklón.

ých se v přírodě pohybují v řádu stovek a vyskytují se pouze ve třech chráněných oblastech, které však tvoří pouhých 5 % původního habitatu tohoto druhu lemura. Největší hrozbou pro jeho přežití je ztráta přirozeného prostředí kvůli zemědělství, těžbě dřeva a také lovu na maso. Ohroženi jsou však i povětrnostními vlivy – v roce 1997 například zdecimoval asi 50 % volně žijící populace silný cyklón.

Reklama

Autor: Redakce



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x