Praha vybrala dodavatele pro parkovací objekt na Opatově

31. říjen 2022  Redakce   Praha  219 zobrazení  494 slov

Rada hl. m. Prahy schválila výběr dodavatele veřejné zakázky na výstavbu záchytného parkoviště P+R Opatov. Konsorcium nazvané „Společnost P+R Opatov – BAK – MTS DIZ – GG“ uspělo s nabídkovou cenou 798,4 milionu Kč včetně DPH.

Ilustrační snímek - stanice metra Opatov v Praze. Foto MEDIASHOWIlustrační snímek - stanice metra Opatov v Praze. Foto MEDIASHOW

Čtyřpodlažní parkovací objekt bude mít po dokončení kapacitu 495 parkovacích míst, součástí projektu bude i pobytová zelená střecha s navazujícím parkem.

Reklama

Plánovaná stavba vznikne v oblasti Opatova v Praze 11 při východní straně Chilské ulice.

Nacházet se bude u výjezdu z dálnice D1, kudy přijíždí do hlavního města nejvíce aut z jihovýchodního směru, zároveň bude na objekt navazovat stanice metra Opatov i autobusové zastávky.

„Letos začneme stavět nové P+R pro skoro 500 aut v blízkosti stanice metra Opatov a dálnice D1. Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště, a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času. Z jedné strany parkoviště, z druhé park,“ uvádí náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Parkovací dům je navržen jako čtyřpodlažní s polorampovým uspořádáním vnitřních ramp, které vykazuje nejnižší prostorové nároky. ¨

Parkovacích stání pro vozidla vznikne celkem 495, zároveň je zde navrženo 10 míst pro osoby těžce pohybově postižené a 43 stání, kde je možné parkovat s vozem na CNG nebo LPG. V objektu bude také možné odstavit 32 jízdních kol a u vyhrazených stání pro elektromobily budou umístěny dobíjecí stanice.

Součástí stavby navíc bude i park zaujímající plochu bývalého izolačního valu. V části, která bezprostředně přiléhá k západní části sousedního Domu s pečovatelskou službou Šalounova, má vzniknout klidový kout s posezením.

Následně se terén zvedne až do výše parkovacího domu, kde bude vytvořena pobytová zelená střecha. Spodní a horní úroveň parku bude propojena trojicí betonových schodišť a bezbariérově dvěma rampami.

Důvodem vzniku celého projektu je nedostatečný počet stávajících parkovacích míst typu P+R v této lokalitě. Výstavbou vícepodlažního parkovacího objektu a jeho následným využitím řidiči osobních vozidel by se také měla snížit intenzita dopravy na přilehlých komunikacích.

Zlepší se tak životní prostředí, především se sníží emise, exhalace a hlučnost. V neposlední řadě se kvůli přímé návaznosti na městskou hromadnou dopravu zlepší dostupnost širšího centra města pro řidiče z okrajových částí metropole a pro mimopražské.




Reklama

Autor: Redakce



Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil