Onemocnění ledvin zpočátku nebolí. Bez prevence lze nečekaně skončit na dialýze
21. březen 2023 Redakce Zdraví 961 zobrazení 606 slovChronická onemocnění ledvin v raném stadiu často nemívají žádné příznaky a nezpůsobují potíže. Člověk může ztratit až 90 % funkce ledvin, aniž by měl jakékoliv příznaky. Včasné zjištění potíží s ledvinami lze dosáhnout preventivními prohlídkami u internisty či praktického lékaře.
Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) až 10 % populace se léčí s chronickým onemocněním ledvin. O onemocnění svých ledvin neví 40 % pacientů až do chvíle, kdy s akutními problémy navštíví lékaře: interní ambulanci či praktického lékaře.
V pokročilém stadiu patří mezi příznaky chronického onemocnění ledvin:
Otoky v oblasti očních víček, kotníků a dolních končetin, únava, snížená výkonnost, poruchy soustředění, ztráta chuti k jídlu či jiné zažívací potíže, pocení, snížená tvorba moči až zástava močení, v některých případech naopak – zvýšené močení – více než 2500 ml/24 hod., časté močení v nočních hodinách.
Pravidla zdravého životního stylu
Chronickým onemocněním ledvin lze předcházet dodržováním jednoduchých pravidel zdravého životního stylu:
Příjem tekutin – denně 1,5 – 2 litry. V závislosti na fyzické aktivitě, vnějších klimatických podmínkách, akutních horečnatých onemocnění aj. zvyšte příjem tekutin. Vhodnými nápoji jsou: voda z kohoutku (ochucená citrónem, bylinkami, ovocem), neslazené minerální vody – střídat různé druhy, ředěné džusy a ovocné šťávy (alespoň 1:1), ovocné čaje, neochucené mléko.
Výživa – dosolujeme jídlo max. 1g/den kuchyňské soli, což představuje cca množství odpovídající špičce čajové lžičky, protože další sůl přijímáme z již hotových potravin a celkové množství přijaté soli za den by nemělo přesáhnout 5g;
Omezujeme konzumaci jednoduchých cukrů, např. slazené ochucené mléčné výrobky, cukrovinky, slazené nápoje, sladké pečivo. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace by příjem jednoduchých cukrů za den neměl přesáhnout 24 g (analogicky 6 kostkám cukru) včetně cukrů z potravin;
Preferujeme celozrnné pečivo a těstoviny, zeleninu syrovou i tepelně upravenou, ovoce. Zelenina by měla zabírat polovinu plochy talíře u každého denního jídla (snídaně, oběd, večeře).
Pravidelná pohybová aktivita – u dospělých minimálně 30 minut denně svižné chůze nebo 150 minut cvičení střední intenzity týdně, u dětí (6 – 17 let) minimálně 60 minut aktivního pohybu denně.
Nekouříme – kouření nejen tabákových výrobků poškozuje cévy v celém těle. Při kouření vzniká více než 8000 chemických látek, z toho více než 165 způsobuje nádorová onemocnění.
Pijeme nealkoholické nápoje, protože alkohol je karcinogen 1. třídy. Žádná dávka alkoholu není pro lidský organismus bezpečná.
Volně prodejné léky užíváme pouze po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem (např. léky proti bolesti).
Navštěvujeme pravidelné preventivní prohlídky u svého interního lékaře či praktického lékaře.
PARTNEREM RUBRIKY ZDRAVÍ JE NEMOCNICE SV. KŘÍŽE ŽIŽKOV V PRAZE 3.
Reklama